Senatorii au votat o lege prin care aproape oricine poate deține o armă. Daniel Breaz, printre inițiatori

0
1732

Orice persoană majoră din România, care nu are o condamnare la închisoare pe viaţă, va putea deține o armă letală, potrivit noii legi a armelor, care a trecut de Senat. Printre inițiatorii legii se află și noul ministru al Culturii, Senatorul de Alba, Daniel Breaz. Celălalt senator de Alba, Alexandru Pereș, nu a participat la ședință și nu a transmis amendamente.Legea a fost schimbată radical față de cea placată de la Guvern, senatorii adăugând amendamente halucinante, care permit aproape oricui să deţină o armă periculoasă. Raportul Comisiei de apărare din Senat a trecut miercuri de plen, dar camera decizională este Camera Deputaţilor.Până acum, persoanele care au fost condamnate la mai mult de un an de închisoare nu puteau deține arme periculoase, dar, de acum, prin modificările aduse legislației, doar cine a fost condamnat la închisoare pe viață are interzis la astfel de arme.

În actuala legislație există anumite interdicții pentru unele persoane să dețină arme de autoapărare dacă există „motive imputabile lor”. Potrivit modificărilor adoptate astăzi, trebuie să existe o decizie definitivă a instanței care să le interzică să dețină astfel de arme.De asemenea, legislația în vigoare permite deținerea a doar două arme de foc, dar această limită dispare în varianta adoptată azi.Proiectul a fost adoptat cu 75 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 11 abţineri.ZmVlMDk0ODE0MmRkMGE4N2ZlNTAwZTAzZjc=.thumbCamera Deputaților este cameră decizională, iar deputații pot veni cu noi modificări.

Una dintre motivațiile inițiatorilor

„Evoluţia fenomenelor infracţionale, caracterizate uneori prin agresiuni cu mâna înarmată asupra persoanelor şi bunurilor acestora, cererile unor cetăţeni de a-şi asigura dreptul de apărare împotriva celor care pun în pericol viaţa şi integritatea corporală, interesul general de punere sub control a regimului armelor de foc şi a muniţiilor impun măsuri pentru modificarea cadrului legislativ existent. Având în vedere gravitatea pericolului social, (…) considerăm că acestea ar trebui încadrate în categoria contravenţiilor şi nu în cea a infracţiunilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de senatori PSD şi PNL.

 

Nici un comentariu

Lasati un mesaj