Ce amendă riști dacă dai foc la vegetație în 2024!

0
320

Mai este puțin și vine primăvara mult așteptată, iar persoanele care locuiesc la casă se vor apuca de curățenie în curte, tot mai mulți oameni alegând să dea foc resturilor vegetale, lucru interzis prin lege.

Românii care se încumetă să dea foc resturilor vegetale riscă, potrivit legislației, o amendă cuprinsă între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice sancțiunea este de la 50.000 lei la 100.000 lei. De asemenea, legea prevede mai multe reguli pentru persoanele care vor să curețe gospodăria prin incendierea terenului. În primul rând, focul deschis nu se folosește în locuri cu pericol de incendiu, în apropierea locuințelor, a anexelor gospodărești, lângă depozitele de furaje, pe câmpuri și miriști în apropierea pădurilor, precum și în interiorul acestora. În niciun caz focul deschis nu se lasă nesupravegheat! Totodată, proprietarii sau administratorii de păduri, indiferent de forma de proprietate, au obligația de a instrui și supraveghea pe cei care desfășoară activități în pădure sau parchete, privind fumatul sau folosirea focul deschis.

Legea interzice arderea materialelor de orice natură, a vegetației uscate și a resturilor vegetale pe timp de vânt. Distanțele minime de siguranță la care se poate face focul sunt: 40 m față de locurile cu pericol de explozie, gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc; 50 m față de materialele combustibile sau clădiri; 100 m față de depozite de furaje; 200 m față de liziera pădurii. Trebuie să țineți cont să păstrați o rezervă de apă lângă locul unde ați făcut focul, pentru a-l putea stinge imediat în cazul în care ați considera că este pericol de a se extinde. Colectați în grămezi vegetația uscată și resturile vegetale, în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată. Faceți focul doar în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Curățați de vegetație suprafața din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cel puțin 5 m. Nu în ultimul rând, potrivit legislației în vigoare, aveți permisiunea să faceți focul numai pe timp de zi. Supravegheați permanent arderea și anunțați orice incendiu la numărul de telefon 112.vegetatie

Nici un comentariu