Porci infestați cu Trichinella Spiralis, depistați în patru localități din județul Alba

0
1677

În cadrul Laboratorului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba au fost confirmate un număr de 4 probe pozitive la infestarea cu parazitul Trichinella Spiralis, de la porci provenind din localitătile Căpâlna, Balomiru de Câmp și Pianu de Sus. De asemenea, a rezultatul examenuui a fost pozitiv și la o probă provenită de la un mistreț de pe fondul de vânătoare Valea Lungă.

Pentru animalele diagnosticate cu trichineloză, s-carne-de-porc-820x300a dispus măsura confiscării și dirijării către o unitate de incinerare a subproduselor ce nu sunt destinate consumului uman.

Trichineloza este o boală comună omului şi animalelor (zoonoză) care apare ca urmare a consumului de carne infestată cu parazitul Trichinella spiralis. Rezervorul de infestaţie este format în special de porcine, precum şi alte mamifere: porc mistreţ, urs, lup, vulpe, rozătoare.

În România, trichineloza a fost semnalată aproape pe toată suprafaţa ţării, mai ales sub formă de focare cu caracter familial, generate de consumul de carne de porc din gospodăriile individuale. Focarele apar în tot cursul anului, dar perioada de maximă frecvenţă este sezonul de iarnă, în special la Crăciun, ca urmare a tradiţiilor culinare din această perioadă.

Transmiterea la om se face prin consumul de carne, în special de carne crudă (pastramă, afumături), care conţine larve vii capabile să realizeze un ciclu biologic odată pătrunse în intestin. Boala nu se transmite de la om la om. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Nici un comentariu

Lasati un mesaj