Proiectul de lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje,a fost adoptat. Potrivit acestuia, au fost stabilite obiective privind reciclarea, iar firmele care vând produse în magazine cu suprafață medie și mare au obligația să le asigure gratuit clienţilor posibilitatea de a se debarasa de ambalajele produselor cumpărate. De asemenea, se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului.

Autorităţile locale vor avea în continuare obligaţia să organizeze, gestioneze şi coordoneze activitatea de colectare selectivă/separată a deşeurilor care includ deșeuri de ambalaje de la populaţie.

În prezent, gestionarea ambalajelor și a deșeurilor provenite din ambalaje este reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 621/2005, însă, după aproape nouă ani de aplicare, se constată un dezechilibru între gradul de dezvoltare a colectării deșeurilor de ambalaje menajere, comparativ cu gestionarea deșeurilor provenite din ambalaje rezultate din circuitele comerciale și industriale, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

Nici un comentariu

Lasati un mesaj