Situatie exceptionala la bursa, dupa ce actiunile BRD si Banca Transilvania au scazut cu mai mult de 15%

0
1415

In mod normal, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) opreste tranzactionarea actiunilor unei companii, in conditiile in care valoarea acestora scade, intr-o singura sedinta, cu mai mult de 15%. Astazi – dupa ce cotatiile Bancii Transilvania si cele ale BRD au scazut mai mult – BVB a decis sa extinda limita, acceptand tranzactionarea tuturor actiunilor, cu conditia ca acestea sa nu se devalorizeze, pana la finalul sedintei, cu mai mult de 40%.

La momentul la care BVB a comunicat ca va continua tranzactionarea, in conditii extraordinare, cotatiile Bancii Transilvania scazusera deja nu cu 15% – maximul admis in conditii normale – ci cu 18,3%.

Probleme majore avea si BRD, ale carei actiuni scazusera cu nu mai putin de 15,16%.

Scaderi remarcabile au inregistrat si mai multe companii din domeniul energiei. Spre exemplu, actiunile Romgaz au scazut cu 13,14%, iar cele ale OMV Petrom, cu 13,54%.
Iar acestea nu au fost singurele companii afectate. De fapt, multe altele au avut de suferit, de pe urma noilor masuri fiscale anuntate de ministrul Eugen Teodorovici, in seara zilei de marti.
In a doua parte a zilei, BVB inregistreaza o scadere de aproximativ 12%.Bursa de Valori Bucuresti a anuntat, intr-un comunicat, ca a luat nota de efectele negative reflectate in scaderi importante ale indicilor bursieri, ca urmare a proiectului de OUG anuntat recent de catre Guvern.
Piata de capital locala, in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei (PIB), a intrat intr-o zona care poate pune in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta.

Principalele măsuri anunțate de ministrul de Finanțe

  • Plafonarea prețului la gaze pentru o perioadă de trei ani: limitare la 68 de lei megawatt/oră
  • În cazul Pilonului II de pensii: fondurile pot investi în parteneriate public-private; comisionul de administrare scade de la 2,5% la 1%; al doilea comision de 0.05% din active se modifică în funcție de performanța fondului; o persoană se poate retrage, dar nu mai devreme de 5 ani, iar în momentul în care se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată activele se transferă cu un comision de retragere de 2% din aceste active
  • Taxa pe viciu va merge direct în bugetul de stat, iar de aici va fi redirecționată către sănătate, cultură, etc.
  • Fondul de dezvoltare și investiții va avea o valoare de 10 miliarde de euro. Pot fi finanțate proiecte vizând domeniile de sănătate, educație, apă – canalizare, rețele energie electrică și gaz, transport – drumuri, Cultură, infrastructură sportivă. Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două proiecte în același timp. Pot aplica și universitățile
  • Fondul de finanțare a parteneriatelor public-private, la nivelul SGG, la Comisia Națională de Prognoză de unde se fac finanțările către instituțiile publice care intră în aceste proiecte.
  • Programul privind stațiunile balneare, finanțat din bugetul SGG, prin bugetul Comisiei de Prognoză, alocare bugetare de aproximativ 310 milioane de lei în 2019. Plafonul maxim va fi de 200.000 de euro pe proiect.
  • Programul gROwth: construcția a 1.000 de grădinițe. Alocările bugetare vor fi de până la 500.000 de euro.
  • Punctul de pensie crește la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019. Indemnizația socială va fi de la 1 septembrie de 704 lei
  • În sectorul de educație salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era prevăzut în legea salarizării pentru 2022.
  • În sectorul construcțiilor vor fi reduse contribuțiile sociale ale salariaților cu 3,75%.
  • Va continua oferirea voucherelor de vacanță pentru personalul bugetar, la nivelul 1.450 lei, adică la vechiul salariu minim, nu cel majorat de la 1 ianuarie 2019.
  • Ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament pentru ordonatorii de credite
  • La companiile de stat, acestea vor vira în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele pentru investițiile care au rămas nerealizate.
  • Începând de la 1 ianuarie 2019 se va plafona preţul la gazele naturale la 68 lei/MWh. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022.
  • Proiectele europene urmează să fie în sarcina şi la decizia autorităţilor de management, acestea urmând a spune da sau nu pe contractele de atribuire.c4dd355ec2fe8efd96

Nici un comentariu

Lasati un mesaj