A inceput campania pentru alegerile prezidentiale: Ce trebuie sa stiti cu o luna inainte de vot si ce noutati sunt

0
2608

Campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 10 noiembrie a inceput, sambata, la ora 00.00, si se va incheia, in 9 noiembrie, la ora 7.00. In cursa electorala sunt inscrisi 14 candidati. Pentru prima data, romanii din strainatate vor avea la dispozitie trei zile pentru a vota si pot vota si prin corespondenta. Peste 41.000 de persoane au ales aceasta varianta, iar plicurile cu optiunea lor electorala trebuie sa ajunga in Romania pana in 7 noiembrie.

Campania electorala vine cu reguli stricte pe care trebuie sa le respecte candidatii si partidele care i-au propus.
Toti competitorii electorali au fost obligati de lege sa elimine bannerele si materialele publicitare utilizate in activitatea de promovare pana vineri, la ora 24.00, altfel ei vor fi sanctionati. In cazul in care aceste materiale vor exista in spatiul public in campania electorala, se vor putea depune sesizari la birourile electorale judetene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de politie sau primarii.

In timpul campaniei electorale sunt permise numai afisele cu dimensiunile prevazute de Legea 334 si in locurile speciale de afisaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propaganda fiind interzise.

Primarii sunt obligati ca, pana la inceperea campaniei electorale, sa stabileasca, prin dispozitie, locuri speciale pentru afisajul electoral, in care sa amplaseze panouri electorale, tinand seama de numarul partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice sau electorale dintre acestea care participa la alegeri, precum si al candidatilor independenti.

Un afis electoral nu poate depasi dimensiunile de 0,5 metri o latura si 0,3 metri cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 0,4 metri o latura si 0,25 metri cealalta latura. Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.

Candidatii, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare. Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept. In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.
In timpul campaniei electorale, primarii asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii, prevede legislatia.

Candidatii

La alagerile prezidentiale din 2019 au fost validate 14 candidaturi. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorti, ordinea acestora pe buletinele de vot:

  1. Klaus Werner Iohannis, sustinut de PNL, actualul presedinte
  2. Theodor Paleologu, sustinut de PMP
  3. Ilie-Dan Barna, sustinut de Alianta 2020 USR PLUS
  4. Hunor Kelemen, sustinut de UDMR
  5. Vasilica-Viorica Dancila, sustinuta de PSD
  6. Catalin Sorin Ivan, sustinut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Nationala
  7. Ninel Peia, sustinut de Partidul Neamul Romanesc
  8. Sebastian-Constantin Popescu, sustinut de Partidul Noua Romanie
  9. John Ion Banu, sustinut de Partidul Natiunea Romana
  10. Mircea Diaconu, candidat sustinut de Alianta electorala „UN OM”, formata din ALDE si Pro Romania
  11. Bogdan-Dragos-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent
  12. Ramona Ioana Bruynseels, sustinuta de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
  13. Viorel Catarama, sustinut de Dreapta Liberala
  14. Alexandru Cumpanasu, candidat independent

Noutati

poza-candidati-presedintieIn premiera, la aceste alegeri, romanii din strainatate vor putea vota pe durata a trei zile, 8, 9 si 10 noiembrie. In 8 noiembrie, programul de votare este 12.00 – 21.00. In zilele de 9 si 10 noiembrie se va putea vota intre orele 7.00 – 21.00.

In fiecare dintre cele trei zile, programul de vot se poate prelungi pana la ora 23.59, daca sunt persoane la coada.

Romanii din strainatate pot, de asemenea, sa voteze prin corespondenta. Doar 41.003 cetateni au ales aceasta varianta si s-au inscris pana la expirarea termenului, in 15 septembrie.

Pentru votul prin corespondenta, alegatorii primesc acasa, prin posta, toate documentele necesare si trebuie sa le trimita inapoi pe cele aferente turului intai pana in 7 noiembrie.

Ceilalti cetateni din strainatate vor putea vota la una dintre sectiile de votare care se amenajeaza.

MAE a transmis catre AEP o lista suplimentara de 270 de sectii de votare in strainatate

AEP a aprobat deja, la propunerea MAE, o lista cu 444 de sectii de votare in strainatate. Deocamdata, pentru Franta au fost propuse 8 sectii, pentru Germania – 84, in Italia – 22, Marea Britanie – 8, Spania – 37 de sectii, insa lista urmeaza sa fie completata.

Vineri seara, MAE a anuntat ca a mai transmis AEP propuneri pentru inca 270 de sectii de votare, pana la data scrutinului estimandu-se ca vor exista peste 700 de sectii de votare.

Potrivit MAE, misiunile diplomatice si oficiile consulare continua demersurile pentru identificarea unor spatii adecvate si pentru obtinerea acordului statului de resedinta sau a autoritatilor locale.

Printre tarile in care vor fi organizate cele mai multe sectii de votare se numara: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franta (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elvetia (8).

„Reamintim ca termenul limita prevazut de lege pentru transmiterea catre Autoritatea Electorala Permanenta a propunerilor de sectii de votare in strainatate este 19 octombrie 2019”, a transmis MAE.

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, MAE are atributii administrativ-organizatorice in pregatirea si desfasurarea procesului de votare in strainatate.

Astfel, MAE transmite esalonat propuneri pentru infiintarea sectiilor de votare in strainatate, iar AEP adopta sau actualizeaza dupa caz lista sectiilor de votare din strainatate in termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

In tara, scrutinul se va organiza in 10 noiembrie, intre orele 7.00 si 21.00. Si aici, programul de vot poate fi prelungit pana la ora 23.59, daca sunt alegatori la coada.

Campania electorala se va incheia in 9 noiembrie, la ora 7.00.

Nici un comentariu

Lasati un mesaj