Formaldehida – între natură și industrie
În sectorul industrial, formaldehida se fabrică în întreaga lume de mai bine de 140 de ani. Aceasta este un compus organic folosit astăzi nu doar în industria plăcilor de lemn, ci și în fabricarea medicamentelor, a cosmeticelor, a alimentelor, a produselor textile, a hârtiei, încălțămintei sau componentelor pentru mașini. În mod curent, formaldehida este generată de eșapamentul mașinilor, din fumul rezultat în arderea lemnului și, în cantități mai mici, chiar și de organismul uman.
Producția de formaldehidă la nivel global era estimată în 2017 la nu mai puțin de 52 de milioane de tone de an. În Europa se produc anual aproximativ 5 milioane de tone, țările cu cele mai mari capacități fiind Germania și Italia. În România, în afară de Sebeș, formaldehida se produce la Viromet, Brașov (60.000 tone/an) și Egger, Rădăuți (46.000 tone/an). Capacitatea de producție actuală de 60.000 tone/an de la Kronochem Sebeș reprezintă 1.2% din cea de la nivel european și 0.11% din cea totală de la nivel internațional.
Producția de formaldehidă din Sebeș datează din anul 2000, cand secția funcționa în cadrul fabricii deținute atunci de grupul italian Fratti. În ultimii ani, mai exact din 2018, Kronochem a început gradual producția în cadrul celor două linii de producție de formaldehidă, fiecare cu capacitatea de 30.000 de tone pe an, instalația de capacitate 40.000 de tone pe an fiind închisă.
Ambele linii actuale de producție au o singură sursă de emisie comună. Aceasta este prevăzută cu o unitate de epurare catalitică care are o eficiență de reducere a emisiilor de 98%. Astfel, spre exemplu, în luna februarie a anului curent nivelul mediu zilnic al emisiilor de formaldehidă a fost de 1.9 mg/Nmc, o valoare care este cu mai mult de jumătate mai mică decât limita maximă admisă și considerată sigură pentru mediu și sănătate (5 mg/Nmc). În trimestrul patru al anului 2019, mediile au fost chiar de până la de 3 ori mai mici decât cele permise. Tocmai datorită interesului public și a existenței unei nevoi cât mai ridicate de transparență, emisiile de formaldehidă sunt măsurate permanent, fiind afișate atât la poarta fabricii, cât și pe site-ul companiei.
Mai mult, alături de monitorizarea permanentă a emisiilor de formaldehidă la coș, Kronochem realizează măsurători ale concentrației de formaldehidă și în aerul atmosferic: zilnic prin laboratorul propriu la limita cartierului Mihail Kogălniceanu și în Râpa Roșie și trimestrial (la 30 de minute și 24 de ore), printr-un laborator acreditat, la limita cartierului Mihail Kogălniceanu, în Lancrăm, la intersecția DN1–DN7 și la Râpa Roșie. Toate valorile înregistrate sunt sub limitele maxime de siguranță pentru sănătatea umană.
Solicitarea recentă de actualizare a Autorizației Integrate de Mediu existente venită din partea companiei este justificată de includerea în autorizație a unor tehnologii Best Available Techniques stabilite de Comisia Europeană și care sunt deja funcționale în cadrul platformei Kronochem, și nicidecum de o creștere a capacității de producție sau de modificare a parametrilor de funcționare.
Înțelegem și respectăm interesul ridicat pentru asigurarea unei calități cât mai bune a aerului în comunitatea sebeșană. Kronospan a sprijinit și va sprijini orice demers public sau civic de monitorizare și măsurare a concentrațiilor de emisii în atmosferă, pentru a rămâne în acord cu standardele de siguranță pentru sănătate stabilite la nivel internațional.