Patru DECESE din cauza gripei. Ministrul Sănătăţii: “Ne aşteptăm la o circulaţie mai intensă a virusului”

0
1324

Patru oameni au murit din cauza gripei, în ultima perioadă. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că nu se poate vorbi despre o epidemie, dar se aşteaptă o circulaţie mai intensă a acestui virus, în februarie.

„Din păcate, în acest moment avem patru decese cauzate de virusul gripal: două în Galaţi, unul în Arad şi unul în Târgu Mureş. Nu putem vorbi despre o epidemie la gripă în acest moment. Numărul cazurilor de gripă este sub numărul cazurilor din perioada precedentă, din perioada similară a anului trecut”, a declarat Pintea.

Potrivit ministrului, vaccinarea antigripală pe grupe de risc a început la 15 septembrie. “Am suplimentat numărul de doze la 1.300.000 de doze de la 1.000.000 şi acum mai avem în stoc 170.000 de doze. Aş vrea să le mulţumesc public medicilor de familie pentru că s-au implicat în această campanie. Dacă avem 1.100.000 de doze deja făcute, asta înseamnă că s-a muncit”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în 8 ianuarie au fost confirmate noi decese cauzate de virusul gripal, astfel:

– bărbat, 47 de ani, judeţul Mureş, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fără conditii medicale preexistente cunoscute şi nevaccinat antigripal. Data decesului: 3 ianuarie 2019

– femeie, 51 de ani, judeţul Galaţi, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente şi antecedente vaccinale antigripale necunoscute. Data decesului: 7 ianuarie 2019

– bărbat, 33 de ani, judeţul Arad, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fără condiţii medicale preexistente cunoscute şi nevaccinat antigripal. Data decesului: 7 ianuarie 2019

În 3 ianuarie a mai fost confirmat decesul cauzat de virus gripal al unui bărbat de 53 de ani, din judeţul Galaţi (virus gripal tip A, subtip H3, condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal). Data decesului: 1 ianuarie 2019

Ministrul Sănătății a încurajat populaţia din grupele de risc să îşi facă vaccinul antigripal, deoarece se aşteaptă la o circulaţie mai intensă a acestui virus.

„Aş încuraja mai departe populaţia din grupele cu risc să meargă la medicul de familie să se vaccineze, să nu uităm că anul trecut perioada de vârf a fost luna februarie, deci ne aşteptăm la o circulaţie mai intensă a virusului gripal. În acest moment sunt doar focare sporadice, este Bucureştiul, vestul ţării”, a precizat ministrul.

surse: hotnews.ro, cnscbt.ro61942198

Nici un comentariu

Lasati un mesaj