Sute de proprietari de câini periculoşi, verificaţi de Poliţia Alba. 22 dintre ei au fost amendaţi. Reguli de respectat

0
3529

Aproape 1000 de proprietari de câini din rase considerate agresive sau periculoase au fost verificaţi de Poliţia Alba, iar 22 dintre ei au fost amendaţi. Controalele poliţiştilor au avut loc în cadrul unei acţiuni ce s-a desfășurat, la nivel naţional, în perioada iulie – decembrie 2018.

În total, au fost controlaţi 970 de proprietari de câini agresivi sau periculoşi, din categoriile I și II, pentru a stabili dacă sunt respectate normele legale de deținere a acestora.

Câinii din categoria I sunt câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, iar câinii din categoria a II-a sunt câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Cu ocazia controalelor, poliţiştii au verificat 53 de proprietari de câini din categoria I şi 853 de câini din categoria a II-a şi au identificat şapte noi proprietari de câini din categoria I şi 58 de noi proprietari de câini din categoria a II-a.

Nu în toate cazurile au fost respectate prevederile legislației ce reglementează regimul câinilor periculoși sau agresivi. Astfel, 22 de proprietari au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

La acțiunile de control desfășurate, poliţiştii au fost sprijiniţi de Asociaţia Chinologică Județeană Alba şi de Colegiul Medicilor Veterinari Alba.

Activităţile de identificare a proprietarilor de câini periculoși sau agresivi și verificarea respectării normelor legale de către aceștia vor continua şi în anul 2019, pentru a fi eliminate, pe cât posibil, riscurile de evenimente neplăcute provocate de câinii din rasele vizate.

Prin câini agresivi se înţelege “ orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

– numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

– efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

– efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

– existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).

În cazul schimbării adresei imobilului, proprietarii de câini menţionaţi au obligaţia să depună, în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă.

Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă;

Se interzice:

– organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;

– importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a.

– reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 din Ordonanță care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;

– abandonarea câinilor prevăzuţi la art. 1, art. 2 alin. 1 şi la art. 6 alin. 4.caini-agresivi

 

Nici un comentariu

Lasati un mesaj