Apel comun de la 12 sindicate: Cer eliminarea pensiilor speciale si asigurarea unui venit minim pentru toti cetatenii

0
2103

12 sindicate si federatii sindicale lanseaza in dezbatere publica mai multe teme care ar putea aduce solutii pe termen scurt si mediu pentru problemele sociale si economice imediate si post-pandemie.

„Este nevoie de asigurarea unor masuri de protectie sociala permanente, iar demnitatea umana trebuie sa treaca pe primul loc. Nu exista demnitate fara siguranta zilei de maine, iar privilegiile nu isi au locul nici in situatii de normalitate,” scriu reprezentantii celor 12 sindicate si federatii sindicale, intr-un comunicat transmis marti Ziare.com.

Potrivit acestora, criza medicala este doar inceputul unei noi etape in existenta umana si este insotita de o criza sociala de proportii. Sindicalistii arata ca prin actiunile Guvernului aproape 2 milioane de romani vor fi fara venituri si perspective.

„Mai mult, avem parte de masuri precum taierea ajutoarelor persoanelor cu dizabilitati de catre Primaria Capitalei, in conditiile in care pensiile speciale sunt mentinute cu sfintenie,” arata comunicatul.

Iata temele lansate

Sindicatele au facut o lista de 6 astfel de teme si le-au motivat.

1. Asigurarea unui venit minim universal pentru toti cetatenii (persoanele adulte) fie direct de la stat, fie prin salariu, pensie sau alte tipuri de venit. Aceasta va reduce semnificativ impactul social al crizei, aduce siguranta zilei de maine pentru toate persoanele adulte si copiii lor, indiferent de crizele pe care le vom traversa de acum inainte.

Asigurarea unui venit minim universal va furniza puterea de cumparare necesara dezvoltarii unei economii locale sustenabile pentru produsele de prima necesitate si functionarea serviciilor publice.

Acest mecanism va ajuta atat persoanele care isi pierd locul de munca inregistrat cat si persoanele care lucreaza la negru si care raman si fara acest venit nefiscalizat, fiind si un mecanism de contracarare a muncii la negru.

2. Aplicarea unor masuri compensatorii pentru firmele mici si mijlocii vulnerabile, prin suspendarea platii chiriilor pe durata nefunctionarii, scutirea de la plata CASS si CAS pentru salariile platite pe durata nefunctionarii, compensarea de indata a tuturor sumelor nerambursate de stat etc.

3. Modificarea Legii dialogului social pentru a permite sindicatelor sa apere drepturile salariatilor si sa garanteze legalitatea actului managerial.

4. Functionalizarea Inspectiei Muncii si a Directiei de Sanatate Publica, institutii depasite si aservite unei logici a castigului individual, de multe ori cu incalcarea legii, in detrimentul indeplinirii functiei sociale.

5. Eliberarea imediata a posturilor din sistemul de stat ocupate prin cumul de salariati care au deja un raport de serviciu cu norma intreaga. Astfel se asigura venituri salariale pentru persoane fara loc de munca si se elimina abuzurile existente astazi cand persoane, in principal cu functii de conducere, dar si persoane care apartin unor grupuri de interese ilegitime ce au confiscat institutii, cumuleaza mai multe contracte individuale de munca sau alte forme de salarizare in sistemul de stat, de multe ori in mod fictive.

6. Eliminarea pensiilor speciale. Definirea clara a notiunilor de pensie si pensionar, in sensul delimitarii clare a pensionarului de cea de salariat. Pensia este o indemnizatie pentru un trai decent la batranete.

Viata de pensionar este la fel pentru toti, pensii foarte diferite nu se justifica, obligatia statului este de a asigura un trai decent pentru toti cetatenii, nu de a stabili privilegii.

Organizatiile sindicale semnatare

Federatia Sindicala Hermes– presedinte Mugurel Popescu;
Federatia Sindicatelor Libere din Romania– presedinte Florian Marin;
Sindicatul Liber „Dr. Ion Cantacuzino”din Institutul Cantacuzino Bucuresti– presedinte Catalin Bazac;
Sindicatul Salariatilor din Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica”Ion Luca Caragiale” Bucuresti – presedinte Cristina Briciu-Dan;
Sindicatul I.N.F.L.P.R. „Radiatia”Magurele – presedinte George Epurescu;
Sindicat ETOS Tarom– presedinte Georgiana Luca;
Sindicatul National Tehnic Tarom– presedinte Aurel Curdov;
Sindicatul „Universitas” din Universitatea Bucuresti– presedinte Mircea Mincu;
Sindicatul Independent al Personalului din ASE Bucuresti– presedinte Voicu Paun;
Sindicatul F.I.R.E.S. – Universitatea Eftimie Murgu – Resita-presedinte Cristian Rudolf;
Sindicatul Solidaritatea 2013 – Motru-presedinte Nicu Bunoaica;
Sindicatul INCDI Prosilva– presedinte George Garbacea.

Sursa:Ziare.com819835-1580823106-a-inceput-consultarea-pentru-un-salariu-minim-european

Nici un comentariu

Lasati un mesaj