Alegerile europarlamentare risca sa fie bulversate in Romania, daca CCR nu decide rapid pe lege

0
2035

Alegerile europarlamentare din acest an, organizate in perioada 23-26 mai in toate tarile Uniunii Europene, ar putea fi bulversate in Romania in cazul in care Curtea Constitutionala nu se pronunta cat mai repede cu privire la modificarile aduse recent legii alegerilor europarlamentare.
Semnalul de alarma a fost tras de APADOR-CH, care solicita CCR sa devanseze termenul fixat pentru solutionarea sesizarii depuse de presedintele Iohannis dupa modificarea legii in Parlament. Mai exact, CCR a fixat primul termen de solutionare la data de 6 martie, dar este posibil si sa amane luarea unei decizii, nefiind prima oara cand se intampla asa ceva, caz in care exista riscul ca listele de sustinatori depuse de candidati sa fie invalidate, iar rezultatele alegerilor sa fie puse sub semnul intrebarii.

„Inainte de alegeri si mai inainte de campania electorala, este necesar ca persoanele care vor sa candideze sa stranga liste de semnaturi de sprijin. Pana la pronuntarea CCR pe exceptia de constitutionalitate a noii legi, Guvernul nu poate aproba un model cert al listei de sustinatori, intrucat exista diferente intre legea actuala si cea noua.

Daca Guvernul ar aproba acum un model de lista conform legii actuale, iar dupa decizia CCR noua lege ar intra in vigoare, se va putea specula ca toate listele de semnaturi nu ar fi conforme cu legea in vigoare la data alegerilor. Astfel, este posibil sa se ajunga la dispute nesfarsite in societate (nu ar fi primul caz) in legatura cu legea (veche sau noua) aplicabila in cazul intocmirii listei de sustinatori, la noi sesizari ale Curtii Constitutionale si, in cele din urma la punerea sub semnul intrebarii a rezultatului alegerilor.
Din aceste motive, legate de necesitatea existentei, in timp util, unei reglementari clare in materie electorala, APADOR-CH solicita public CCR sa revina asupra termenului fixat (6 martie 2019) si sa stabileasca un termen mai scurt pentru examinarea constitutionalitatii proiectului de lege care modifica legea europarlamentarelor. De asemenea, asociatia solicita CCR sa ia masurile necesare pentru o cat mai rapida redactare a deciziei pe care o va pronunta„, se arata intr-un comunicat al APADOR-CH.
In plus, reprezentantii asociatiei indica si articolele de lege care permit preschimbarea termenului stabilit initial, reamintind totodata ca „CCR a mai dispus preschimbarea/scurtarea termenelor. A se vedea, spre exemplu, decizia CCR nr. 126/2016, in care termenul de pronuntare a fost scurtat cu 2 saptamani”.
„Totodata, din aceleasi considerente, ce privesc stabilitatea legislativa, APADOR-CH solicita si celorlalti decidenti politici implicati in procesul legislativ (parlament, presedinte) sa coopereze loial pentru ca alegerile europarlamentare sa se desfasoare pe baza unei legislatii clare, previzibile, care sa nu duca la adancirea radicalizarii deja existente in societate”, se arata la finalul comunicatului.

Sursa: Ziare.comAlegeri-europarlamentare

Nici un comentariu

Lasati un mesaj